Välkommen som ny student vid Umeå universitet!

Du har precis tagit steget in i en delvis ny värld med nya erfarenheter och möten. Din studier kommer också med största sannolikhet skilja sig från vad du är van vid sedan tidigare; du kommer förväntas ta mer eget ansvar och examineras på delvis nya sätt.

Vad har lett dig hit?
Enbart att påbörja universitetsutbildning är ett stort steg i sig. Du kanske bara är här under 5 veckor och läser en enskild kurs, eller också har du blivit antagen till något av våra program. Ditt mål i livet kanske är att skaffa drömjobbet eller helt enkelt att bredda din grundkompetens inom ditt nuvarande arbete. Du kanske har barn och vill läsa några extra kurser för att i framtiden kunna bli antagen till något program?

Oavsett anledning är det värdefullt att bära med sig vad som motiverat just Dig till att söka till Umeå universitet. Vad som motiverat dig i början av utbildningen respektive i slutet av densamma kan variera, ta bara med dig att fortsatt ha ett mål med dina studier, en utkomst från det arbete du lägger ner. Då kommer du även klara av tyngre perioder under studietiden.

Hur studerar du mest effektivt?
Vi har alla olika sätt för att få ut det mesta av våra studier. Därför är det viktigt att du känner att en viss studieteknik fungerar bra för dig. Vid vissa uppgifter kan det vara bäst att sitta enskilt, hemma eller i en tyst läsesal. I många andra fall kommer du få ett stort utbyte av att sitta i grupp med andra medstudenter. Ni behöver i många fall inte ens arbeta med samma uppgift, gruppdynamiken i sig bidrar till att du kan fokusera mer. Hitta helt enkelt den situation som passar dina studier bäst.

Läser du kurser/utbildningar via nätet? Umeå universitet är ett av landets främsta lärosäten när det kommer till att erbjuda ett brett utbud av såväl program som fristående kurser på nätet. Kom bara ihåg att det kräver ordentligt med självdisciplin av plugga kurser via nätet så ta hjälp från dina kurskamrater och lärare under dina studier.

Kalendern är din bästa vän!
Nu kommer vi till den biten som kan vara allra svårast med att studera. Du, och bara du, har ansvar för att du faktiskt gör det du ska. Det finns ingen som kollar att du har gjort dina hemuppgifter eller att du är närvarande under föreläsningarna, även om vissa utbildningar har fler obligatoriska moment än andra. Många gånger är det inte förrän tentan ska skrivas eller inlämningsuppgiften ska in som du behöver bevisa att du har lärt dig någonting. Därför är det viktigt att du lägger upp en plan för dina studier, och försöker hålla dig till den i möjligaste mån. I början kan det vara väldigt svårt att beräkna hur mycket tid du behöver lägga på de olika delarna. Därför är det alltid bättre att räkna med att det kommer ta längre tid än du tror, så slipper du stressen på slutet. Gå noggrant igenom kursens eller terminens upplägg. Titta efter hur många föreläsningstimmar det finns inplanerat per vecka, hur mycket litteratur som ska läsas och hur många deluppgifter eller tentor som kursen innehåller. Försök sedan lägga upp en plan utifrån detta. Har du dessutom någon sidouppgift utöver studierna, såsom ett extrajobb eller ideellt uppdrag, är det särskilt viktigt att du planerar din tid ordentligt. Det viktigaste rådet – börja i tid!

Når du dina målsättningar?
När du har en ungefärlig plan över hur de närmaste veckorna av ditt liv kommer att se ut (se punkt 3) är det dags att börja sätta upp delmål. Det är alltid mycket lättare att få saker gjorda om du delar upp dem i mindre, hanterbara delar. Istället för att tänka att du ska hinna läsa ut fyra tjocka böcker under en viss tid, så räkna till exempel hur många kapitel böckerna består av och dela det med antalet dagar du har gett dig själv för att läsa ut dem. Då vet du hur många kapitel du behöver läsa per dag, vilket blir mycket mer överskådligt. Samma sak gäller om du har en hemtenta som består av ett antal uppgifter. Dela då upp den i så små delar du kan, och bestäm vad du behöver hinna med under en dag. På det sättet kan du också sätta upp delmål varje dag. Till exempel: ”Idag ska jag läsa fem kapitel ur den här boken. När jag har gjort det går jag och köper godis, fikar med en kompis eller ser ett avsnitt av min favoritserie”. Har du många sådana kortsiktiga mål att jobba mot kommer du ha lättare både för att motivera dig och hålla koncentrationen uppe.

Studietiden är inte bara studier
Det är inte tillåtet att jobba många timmar i sträck utan att ta rast. På samma sätt ska du tänka när det gäller dina studier, vilka faktiskt utgör ditt jobb för tillfället. Koncentrationsförmågan blir lidande om du inte tar pauser med jämna mellanrum, och det blir även humöret. Hur täta pauser du behöver är individuellt. Ibland kanske du är så inne i det du håller på med att du inte riktigt tänker på hur tiden går. Vet du med dig att så är fallet, prova då att ställa ett alarm som ringer och påminner dig om att det är dags för rast. Det behöver inte vara några långa pauser, fem minuter för att sträcka på dig och gå och äta en frukt kan räcka gott. Du ska dock även se till att ta en ordentlig paus på minst en timme under dagen. Det finns fler anledningar till lunchrasten än att få i sig mat, och det är inte ok att du äter din lunch med näsan i böckerna! Det du däremot ska akta dig för är långa oplanerade pauser när du kanske har kört fast lite i studerandet, pauser i stil med: ”Jag ska bara läsa min mail innan jag fortsätter”. Dessa tenderar lätt att bli längre än du hade tänkt och bidra till att du inte får något gjort.

En sak som många uppfattar som jobbig med att studera är att man aldrig är riktigt ledig. Det kan lätt kännas som att det alltid går att studera mer, och lägga ännu mer tid på studierna än vad du redan gjort. Det är svårt att bestämma sig för att det faktiskt räcker, att du har lärt dig så mycket du kan inför tentan eller skrivit färdigt inlämningsuppgiften, och nu förtjänar att vara ledig. Var noga med att även planera in dagar då du inte ska ägna någon tid åt studierna, utan vara helt ledig och bara göra sådant du tycker är roligt. Gör du inte det från början kommer det bli väldigt svårt att orka hålla motivationen och studietakten uppe i flera år. Risken är då istället att du till slut inte orkar fullfölja dina studier.